Certifikace PEFC

Certifikát PEFC (PEFC/08-31-0017)

Dlouhodobě splňujeme kritéria certifikace PEFC, čímž se zavazujeme, že nepracujeme s dřívím, že by pocházelo u kontroverzních zdrojů a zajišťuje požadavky dané směrnicí EUTR 995/2010 platné od 3.3.2013. Jsme rádi, že i ÚHUL (Ústav pro hospodářskou úpravu lesů), který je pověřen kontrolou dodržování EUTR, ocenil náš systém kontroly a požádal nás o jeho představení na konferenci v roce 2016.

Díky certifikaci PEFC si můžeme být jisti, že děláme maximum pro to, abychom byli součástí udržitelného hospodářství a vyhnuli se dřevu z kontroverzních zdrojů, které například používají geneticky modifikované organismy, přeměňují lesy na jiné vegetační typy (včetně přeměny přírodních lesů na lesní plantáže) nebo nesplňují požadavky místní, národní nebo mezinárodní legislativy. Toto nesplňování legislativy se může týkat nelegální těžby, nesprávného hospodaření v oblastech se zvláštními přírodními a společenskými hodnotami nebo v místech, kde žijí chráněné a ohrožené druhy. PEFC se zaměřuje taktéž na zdravotní a pracovní podmínky vztahující se na pracovníky v lesnictví či vlastnická a uživatelská práva původních obyvatel.

V současné době neuvádíme na evropský trh žádné dřevařské výrobky, které by pocházely ze zemí mimo EU. Když v minulosti k takovým obchodům docházelo, dbali jsme na evidenci prokazující legální původ dřeva u dovážených výrobků a minimalizovali jsme tak riziko nezákonné těžby. 

Dále prohlašujeme, že nebráníme zaměstnancům se sdružovat, určit si zástupce zaměstnanců podle Zákoníku práce, nevyužíváme nucené práce, nezaměstnáváme nezletilé, nediskriminujeme své pracovníky a zabezpečujeme na svých pracovištích požadavky BOZP.

PEFC logo 2023



Ke stažení

Certifikát PEFC H&V do 2026
Prohlášení k PEFC a původu dřeva